Την καλησπέρα μου σε όλες τις φίλες.
Φέτος αποφάσισα να κάνω με την βοήθεια του Παρλιάρου τα πρώτα μου μελομακάρονα!!!
Έγιναν φανταστικά, όχι όσο της μαμάς όμως πάρα πολύ νόστιμα!
Συστατικά:
Για τα μελομακάρονα:
- 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
- 400 γρ χυμός πορτοκαλιού
- 30 γρ. άχνη ζάχαρη
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1/2 κ.γ σόδα
- 1/4 κ.γ κανέλα
- 1/6 κ.γ γαρίφαλο
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 500 γρ. νερό
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 100 γρ. μέλι
Για το στόλισμα:
- καρύδια χονδροκομμένα
- μέλι
- κανέλα
Οδηγίες:
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, την ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
Τα βάζουμε στη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό και αποσύρουμε, προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει (το σιρόπι το χρησιμοποιούμε μόνο κρύο).
Τα βάζουμε στη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό και αποσύρουμε, προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει (το σιρόπι το χρησιμοποιούμε μόνο κρύο).
Συνεχίζουμε με τα μελομακάρονα, σε βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μην σφίξει η ζύμη.
Τέλος προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Τέλος προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και από την μία μεριά τα πατάμε λίγο πάνω σε σίτα η τρίφτη για πιο όμορφη όψη.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου,έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις βγουν από τον φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε αμέσως στο κρύο σιρόπι.
Με τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό και τα βγάζουμε πάνω σε σχάρα να στραγγίσουν.
Με τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό και τα βγάζουμε πάνω σε σχάρα να στραγγίσουν.
Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και καρύδια, κάνουμε μια στρώση με τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Αν θέλουμε προσθέτουμε στο τέλος επιπλέον κανέλα στο στόλισμα.
Απίθανα!!Θα τα κάνω κι εγώ!!!Καλές γιορτές!!!φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας άρεσαν πολύ!!!
ΔιαγραφήΑπλά αν θέλεις πιο έντονη γεύση βάλε παραπάνω κανέλα και γαρύφαλλο.
Καλές γιορτές και να περάσεις τέλεια Φανή μου.
Φιλάκια πολλά